Spiritueel Café 6 oktober Spiritueel Café 6 oktober
Spiritueel café Voorschoten
Zondag 6 okt “Het Kruispunt” (Schoolstraat 2 Voorschoten) aanvang 15:30 uur. Zaal open vanaf 15 uur.
 
Mens en Aarde: een overbelaste biosfeer
 
Klimaatverandering en stikstofproblemen zetten remmen op menselijke activiteit: productie en consumptie. Niet langer alleen nationaal, maar nu zelfs internationaal. Bossen in Brazilië branden af en daar maken regeringen in Europa zich grote zorgen over.  Die druk op het milieu verder laten oplopen is eigenlijk geen optie, dat snappen we wel. Maar die druk verminderen betekent ook het afzien van verdere groei in ingesleten consumptiepatronen en het drastisch ingrijpen in energiesystemen. Langzaam maar zeker dringt dat besef door, maar ook het verzet ertegen.
 
Op zondag 6 oktober wordt in het Spiritueel Café gediscussieerd over vragen als: hoe ernstig is die belasting van de biosfeer nou eigenlijk? Hoe valt dat te duiden in termen van ons mens- en wereldbeeld? Moeten we af van ons zelfbeeld van meesters over de natuur en onszelf zien als – soms een beetje onbeheerste - partners van de overige biosfeer? Wat kan er door welke instanties en groeperingen aan die milieubelasting worden gedaan?  Hoe kunnen wij in ons leven van alledag gestalte geven aan een streven de eigen ‘ecologische voetafdruk’ te verminderen?
 

Gastspreker is Hans Opschoor, emeritus hoogleraar milieuwetenschappen en milieueconomie aan de Vrije Universiteit, oud-rector van het International Institute of Social Studies in Den Haag, oud-voorzitter van de Raad voor het Milieu en Natuur Onderzoek, betrokken bij het Intergovernmental Panel on Climate Change, en oud-adviseur inzake duurzame ontwikkeling in VN-verband.


 
terug