Spiritueel Café 24 maart Spiritueel Café 24 maart

Spreker Frank G. Bosman  in het Kruispunt aanvang 20.00 uur zaal open om 19.30 uur.
Frank Bosman, is schrijver van wetenschappelijke en populaire publicaties over kerk, geloof en samenleving. Zijn boek God houdt wel van een geintje werd goed ontvangen. Bosman is bekend als commentator bij ‘Dit is de dag’ en ‘Langs de lijnen omstreken’ (beiden bij Radio 1). Verder komen wij hem tegen in diverse media als duider van de moderne religieuze mens en als loyaal criticus van de kerkelijke wereld.
Zijn nieuwste boek Vader, dochter en Heilige Geest is de reden om Bosman uit te nodigen voor het Spiritueel Café, dit boek past prima in ons jaar thema Delen. Het delen van en doorgeven van de verhalen uit Bijbel aan onze kinderen.
Geloofsgesprekken tussen ouders en kind zijn kostbaar en vaak ook zeldzaam. Jongeren vallen vaak tussen wal en schip, maar hebben vaak veel vragen over geloof, leven en dood.
In zijn boek Vader, dochter en Heilige Geest gaat vader en katholiek theoloog Frank Bosman  in gesprek met zijn zeventienjarige dochter Lisanne over geloof en alles wat daarbij komt kijken.
Vader Frank schetst kort en krachtig waarom christen zijn in deze tijd geen vanzelfsprekende zaak is. Als Rooms-Katholiek theoloog schrijft hij dat de Kerk van Rome er dan ook wel alles aan gedaan heeft in verleden en heden om een slechte pers te krijgen. Voor Bosman moet de ‘ware leer’ telkens weer gevonden worden. Elke generatie moet opnieuw zijn geloof bevechten op zijn eigen ongeloof in kritische dialoog met de wereld en de wetenschap. Na de doop en de basisschool heeft de kerk hen weinig te bieden. Het is nogal bijzonder als dochter Lisanne op zeventienjarige leeftijd doormiddel van het vormsel aangeeft dat zij desondanks bij de kerk wil horen. Vader Frank ziet hierin vooral een voorbeeld van Goddelijke genade en een beetje beloning voor de christelijke opvoeding.
Hij zal op 24 maart naar aanleiding van zijn boek met ons in gesprek gaan over geloofsopvoeding anno 2019.


Over dit boek

Frank Bosman is schrijver van wetenschappelijke en populaire publicaties over kerk, geloof en samenleving. Zijn boek God houdt wel van een geintje is eerder in de Kerkklok besproken. Hij is bekend als commentator bij ‘Dit is de dag’ en ‘Langs de lijnen omstreken’ ( beiden bij Radio 1). Verder komen wij hem tegen in diverse media als duider van de moderne religieuze mens en als loyaal criticus van de kerkelijke wereld.
Geloofsgesprekken tussen ouders en kind zijn kostbaar en vaak ook zeldzaam. Jongeren vallen vaak tussen wal en schip, maar hebben vaak veel vragen over geloof, leven en dood.
In dit boek gaat vader en katholiek theoloog Frank Bosman  in gesprek met zijn zeventienjarige dochter Lisanne over geloof en alles wat daarbij komt kijken.

Inleiding
Vader Frank schetst kort en krachtig waarom christen zijn in deze tijd geen vanzelfsprekende zaak is. Als Rooms-Katholiek theoloog schrijft hij dat de Kerk van Rome er dan ook wel alles aan gedaan heeft in verleden en heden om een slechte pers te krijgen. Vandaag de dag vallen critici , denk aan meneer Antoine Bodar, hun eigen chef Franciscus af vanwege afbreuk aan de ‘ware leer’.
Voor Bosman moet de ‘ware leer’ telkens weer gevonden worden. Elke generatie moet opnieuw zijn geloof bevechten op zijn eigen ongeloof in kritische dialoog met de wereld en de wetenschap. Na de doop en de basisschool heeft de kerk hen weinig te bieden. In het katholieke Brabant en Limburg hoort de eerste communie er nog wel bij zoals je eerste kater of je bromfietscertificaat maar daarna is het afgelopen.
Het is nogal bijzonder als dochter Lisanne op zeventienjarige leeftijd doormiddel van het vormsel aangeeft dat zij desondanks bij de Club wil horen. Vader Frank ziet hierin vooral een voorbeeld van Goddelijke genade en een beetje beloning voor de christelijke opvoeding.
Dochter Lisanne , Vwo bovenbouw leerling, vertelt dat het ‘kerkjes kijken’ tijdens de vakanties in Frankrijk vergezeld door de verhalen van haar vader haar aansprak. Als zij nu met vriendinnen in de stad is en ze zien een kerk en gaan ze altijd even kijken in de kerk.n. Lisanne vertelt dan in een korte versie wat er zoal te zien is. Bijvoorbeeld bij een beeld welke heilige het is , dat je Petrus herkent aan de  sleutels in zijn hand. Zij vertelt dat ze naast haar gesprekken met haar vader ook gesprekken had met haar moeder. Die gesprekken gingen onder andere over : “ hoe ga ik kinderen christelijk opvoeden en wat als mijn toekomstige partner niet gelovig is”? Toen zij tijdens een preek met haar gedachten wat afdwaalde , bedacht ze als ik over zulke onderwerpen nadenk dan hoor ik onbewust al bij de Club. Het vormsel is het bewijs daarvan.
 
Tien Hoofdstukken / tien geloofsgesprekken.
Hoofdstuk 1 is getiteld Waarom je niet in God hoeft te geloven.
Dochter Lisanne vertelt dat zij vaak verdrietig wordt van het negatieve gepraat van haar docenten over het geloof. De docenten leggen de nadruk op de negatieve kanten van het christendom. Zij vraagt zich af waarom dezelfde docenten dit wel uit hun hoofd laten als het gaat om het jodendom of om de islam.
Zij heeft het gevoel dat haar docenten haar als een ‘christengekkie’ zien die nog hetzelfde gelooft als de ‘domme middeleeuwer’. Zij verbaast zich er over dat er nooit verteld wordt hoe het geloof mensen heeft geholpen en dat nog steeds doet. Waar blijft de positieve kant ?
Vader Frank antwoordt op Lisanne door uit te leggen wat voor hem geloven is. Hij zegt: “God is geen stelling die je moet bewijzen maar een liefde die je moet beantwoorden. Je weet niet of God bestaat, maar je gelooft het”.
Natuurlijk zijn er veel mensen die goede dingen doen ook al geloven ze niet in God.
Geloven in God is geen verplichting maar een traktatie . Je gelooft niet in God omdat God dat nodig heeft.
In de andere negen hoofdstukken  o.a. Waarom God de Bijbel niet heeft geschreven , Waarom Roos kanker kreeg en Waarom je kind laat dopen staan fundamentele vragen waar ieder mens in zijn leven mee te maken heeft. Lezen dus dit boek !

Persoonlijke noot
Het boek Vader, Dochter en Heilige Geest was de religie tip in de aflevering van Trouw van 17 oktober met daarbij de opmerking dat het gesprek tussen vader en dochter aardig geslaagd was. Ik ga verder want ik vind het knap dat in 140 bladzijden zoveel wezenlijke zaken op een oprechte wijze  aan bod komen. Bovendien is er een knappe balans tussen vader/theoloog en dochter.

Hans van Kempen

terug