Einde vasten bij de moslims Einde vasten bij de moslims

Ieder jaar, volgens hetzelfde ritme, biedt de religieuze kalender ons de gelegenheid om stil te staan bij belangrijke gebeurtenissen. In het kerkelijk jaar is Pasen net geweest. De islamitische vastenmaand Ramadan begint nu. Het zijn jaarlijks terugkerende momenten tot bezinning.
Ook het gezamenlijk vieren van Bevrijdingsdag op 5 mei is zo’n jaarlijks terugkerend moment. Dit jaar valt het begin van de Ramadan ongeveer gelijktijdig met Bevrijdingsdag.
Al bijna 75 jaar vieren we de vrijheid.
De schokkende recente aanslagen wereldwijd, in Christchurch op een moskee, in Sri Lanka op kerken en hotels, en dichtbij, in Utrecht op een tram, laten ons zien dat in vrijheid leven niet vanzelfsprekend is.
Ieder jaar vieren christenen met Pasen dat het leven sterker is dan de dood. Ieder jaar staan we er bij stil dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. En ieder jaar roepen we op om samen de vrijheid te vieren.
Laten we ook dit jaar samen bezinnen, samen beleven en samen de vrijheid vieren. Wij wensen u een gezegende maand Ramadan toe.
Namens de Raad van Kerken in Nederland,
Dirk Gudde, voorzitter
Christien Crouwel, algemeen secretaris
 
De Raad van Samenwerkende Kerken van Voorschoten sluit zich hierbij aan. De kracht van deze groet is immers dat zij het geweld dat er is niet onbesproken laat. De Voorschotense moslims hebben overigens tijdens een debatavond na de aanslag op Charlie Hebdo in januari 2015 laten weten dat zij niets van dit geweld willen weten. Op vrijdag 14 juni a.s. zullen wij, zoals we elk jaar doen, op bezoek gaan bij de stichting As-Salem, die in de Vlietwijk een bescheiden bedehuis hebben. Meestal bespreken we dan wat we in het komende seizoen gaan doen.
Freek Bakker
 
terug