Bezoek aan de moskee Bezoek aan de moskee
In het eerste deel werden we door een lid van de bouwcommissie, die vloeiend Nederlands sprak, voorgelicht over het bouwproces en de onderhandelingen met mensen uit de buurt en met de gemeente. Het was duidelijk de bedoeling de weerstand tegen de moskee zo klein mogelijk te maken. Dat is goed gelukt. Een van de felste tegenstanders loopt nu zelf af en toe door de moskee. Er werd gezegd dat de kosten voor de moskee door moslim gemeenschap zelf waren opgebracht, maar er waren er onder ons die daar vraagtekens bij bleven zetten, omdat de moskee groot en rijk versierd is. Er zijn echter ook rijke zakenmensen die schenkingen doen. 
In het tweede deel na het gebed van negen uur kregen we een rondleiding. Eerst zagen we het balkon waar de vrouwen zitten als ze het gebed bijwonen en daarna de grote gebedszaal. De plafonds en de wanden zijn rijk versierd met ornamentele patronen. We hoorden ook dat de grote zaal geen glazen koepel gekregen heeft, omdat bij de Imam Malikmoskee aan de andere kant van Leiden gebleken was dat dat in zomer erg warm is. De Al-Hijra-moskee heeft wel een koepel, maar die is boven de grote zaal waar mensen worden ontvangen en vergaderingen worden gehouden. 
Het bleek voor velen een zeer leerzame avond, al was het al omdat je nu weet hoe het gebedshuis er van binnen uit ziet. De foto laat daar iets van zien.
 
Freek Bakker
 
terug